Sherlock (BBC) – kapitolové

The Road Less Traveled

Sága, jejíž název by v překladu znamenal něco jako „Po nevyšlapaných stezkách“ (Cesty, po kterých se moc nechodí). Líčí dlouhou a velice namáhavou pouť, kterou museli John se Sherlockem projít, aby se skutečně dostali jeden druhému. Bonbonkem je poslední z povídek s téměř pohádkovým koncem, která je vyprávěná z pohledu Mycrofta Holmese. Celý příběh je psaný velice příjemnou a uvěřitelnou formou.

»Mycroft jednoho dne promluví Sherlockovi do duše, a ať se mu to líbí nebo ne, Sherlockovi se jeho slova dostanou pod kůži. Jde o to, že oba dobře vědí, že John dřív nebo později najde nějakou ženu, která bude s úsměvem trpět jeho výpravy se Sherlockem, až se do ní John zamiluje tolik, že si ji vezme, odstěhuje se a budou mít spolu tucet dětí… Sherlockův plán je tedy jasný: přimět Johna, aby se do něj zamiloval, a tím pádem zůstal s ním.«

Do této ságy patří:

The Road Less Traveled
Less Traveled Christmas
The Road Less Traveled – Epilog: Na cestě

(Johnlock, slash, romance, humor, angst, (vánoce; fluff), autor: verityburns, překlad: miamam)

«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»

Na hraně

Přiznávám, že po prvních odstavcích jsem od téhle povídky málem utekla. Málem. Byla by to strašná chyba. Je to syrové. Johnovy, ale i Sherlockovy pocity (o kterých je Sherlock skálopevně přesvědčen, že je vlastně vůbec nemá, protože on je přeci sociopat) jdou až na dřeň.

První polovina kapitol je především samý sex a chtíč a pod tím doutná něco, co ani jeden nepojmenovávají. Ke slovu přichází i prosté PWP. Druhá polovina kapitol mě osobně oslovuje víc. Sice méně sexu, ale o to víc psychologie, sebepoznávání, skutečného sbližování. Jo. Rozhodně by byla chyba, tuhle povídku minout.

» Sherlock a John. Vztah, který funguje tak jedinečným způsobem, že by jej mnozí prostě nepochopili. Sherlock potřebuje Práci, případy, cokoli, co zaměstná jeho neunavitelný mozek a Johna, aby ho obdivoval, protože každý génius potřebuje své publikum. John potřebuje risk, napětí a také Sherlocka, aby se o něj mohl starat. Jenže také potřebuje náklonnost, něhu. Funguje jinak než Sherlock.
Zatímco jeden bere vše, druhý by se pro něj rozdal. Balancují nad propastí, neustále na hraně, neschopní najít zlatou střední cestu.
A pilíře jejich vztahu nejsou tak mohutné a pevné, jak si Sherlock myslel. Za tuhle špatnou domněnku budou hořce platit oba, Sherlock i John.«

(Johnlock, slash, explicitní sexuální obsah, angst, BAMF!John, romance, autor: , překlad: miamam)

«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»

Tvůj celý svět

Tahle povídka ještě není přeložená celá, chybí asi dvě poslední kapitoly, ale stejně ji sem musím dát, protože ji zbožňuju. John je až po uši zamilovaný do Sherlocka, ale celkem úspěšně to skrývá. Po setkání u bazénu je Sherlock postřelen a oslepne. Ale vlastně prozře. A snaží se Johna přesvědčit, že by to spolu měli zkusit. Líbí se mi, že i přes svou hlubokou lásku se sebou John nenechá Sherlockem manipulovat a rozhodně mu nic nedá jen tak zadarmo. A Sherlocka něco takového dokáže opravdu zaujmout – a rozhodně se nenudí.

»Nezazněl jen jeden výstřel… ale dva. Sherlock kvůli incidentu u bazénu přijde o zrak, naštěstí však nepřijde o svého nejlepšího přítele. A možná, že i získá něco, co by rozhodně nečekal.«

Nedočkavcům jako jsem já, přijde vhod odkaz na originální znění povídky: The Heart In The Whole

(Johnlock, slash, romance, slepý!Sherlock, Hurt/Comfort, drama, autor: verityburns, překlad: Katy)

«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»

Za tyhle kraviny ho neplatí dost

Ha! Jestli máte rádi rázného Johna, který pro ostřejší slovo ani čin nejde moc daleko, a navíc se chcete zasmát, tahle povídka je pro vás jak dělaná. Mně rozhodně sedla.

»Příběh o tom, jak se John vrátil z války a skončil jako Mycroftův osobní asistent lomeno osobní lékař. Což bylo fajn, dokud ho neposlali zaplatit kauci za Sherlocka Holmese.«

(Johnlock, slash, humor, romance, drama, autor: ; překlad: squire)

«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»

Severozápadní cestou

Tuhle povídku do svého seznamu přidávám navzdor tomu, že její překlad se zatím nedostal ani do své poloviny. Dokáže mě strhnout, pohltit, najedou se nacházím v hlubokých kanadských lesích v malém dřevěném srubu a kolem mě poletuje sníh. Tedy, rozhodně to není taková idylka, jak by se právě teď mohlo zdát, to ani náhodu.

»Před sedmi lety se kapitán John Watson, kanadský vojenský lékař, stáhl ze společnosti a zvolil prostý a osamělý život ve vzdálené divočině severní Kanady. Přežívá ze dne na den a doopravdy žít začne, až když mu někdo z jeho temné minulosti zavolá s žádostí o laskavost a obrátí jeho svět vzhůru nohama, když mu do života přivede Sherlocka Holmese.«

Trpělivost nepatří právě k mým nejsilnějším stránkám, zvlášť co se četby týče, zvědavost bývá vždy silnější, proto jsem si povídku dočetla v originálním znění:  Northwest Passage.

(Johnlock, slash, zmínky o drogové závislosti a mučení, BAMF!John, Kanaďan!John, angst/romance, explicitní sexuální obsah, posttraumatická stresová porucha, autor: , překlad: tiberia)

«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»

Nekonečný sen (KOMIKS)

Tenhle příběh je výjimečný už jen tím, že se jedná o komiks. Je to crossover mezi Sherlock (BBC) a komiksem Sandman, který neznám, ale ve Velké Británii je podle všeho mezi dospělými velmi oblíbený. John je bývalý voják, tak jak ho známe, propuštěný z armády po zranění se spoustou nočních můr. Sherlock je svůj a přece je úplně jiný a rozhodně jej nelze pokládat za člověka. John ho poprvé potká ve svých snech.

(Johnlock, slash, komiks, cossover Sandman/Sherlock (BBC), romance, angst, autor: Navydream, překlad: miamam)

«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»«»

 

Napsat komentář